Ko ideja postane lastnina

Ko ideja postane lastnina

V nedeljo, 22. aprila 2018, vas ob 10. uri vabimo v Tehniški muzej Slovenije na odprtje razstave “Ko ideja postane lastnina: Peter Florjančič in intelektualna lastnina.” Razstava bo odprta v okviru EU projekta ICYDK: In Case You Didn’t Know / Če slučajno še ne veš, ki ga Tehniški muzej Slovenije izvaja s podporo Urada EU za intelektualno lastnino.

Preko Skype-a nas bo pozdravil tudi g. Peter Florjančič.

Z občasno razstavo želimo predstaviti Petra Florjančiča in se posvetiti predvsem njegovemu delu povezanim z inovatorstvom, ki ga je spremlja že vse od  rane mladosti. Peter Florjančič je pogumen, radoveden in samosvoj človek, svetovljan po duši in drzen v dejanjih. Rodil se je na Bledu, kasneje pa živel in ustvarjal v številnih krajih po Evropi in ZDA.  V mladih letih je bil aktiven športnik,  glasbenik in igralec, predvsem pa je bil in je še inovator svetovnega slovesa. Ženske se mu med drugim lahko zahvalijo  za elegantno pršenje parfuma in enostavno nanašanje laka na nohte,  fotografi za plastične okvirčke za diapozitive in podjetniki za stroj za brizganje plastike. Glede na njegov poklic tekstilnega tehnika ne preseneča, da so številni patenti povezani s tkanjem in statvami. Tudi prvi večji uspeh, ki je pomenil poklicno in finančno prelomnico v njegovem življenju, je bil patent za statve.

Njegov »patentni« opus vključuje tudi nenavadne, nevsakdanje in zabavne patente, modele in znamke. Včasih je bil s svojimi idejami pred časom. Tak primer so avtomobilske zračne blazine, ki si jih je zamislil že leta 1957, a tedanja avtomobilska industrija tehnološko še ni bila pripravljena na to revolucionarno novost. Od leta 1943 je Peter Florjančič patentiral 400 izdelkov, od tega jih je do faze proizvodnje doslej prišlo 43. Na razstavi si obiskovalci lahko ogledajo nekatere izdelke in del bogate dokumentacije, ki se nanaša na posamezne izume.

Zagotovo g. Florjančič, tako kot številni drugi inovatorji po vsem svetu, ne bi bil uspešen brez  varstva idej v obliki patentov, modelov in blagovnih znamk. Zato smo drugi del razstave, ki govori o avtorskih pravicah, izumih, patentih in znamkah, prepustili Uradu Republike Slovenije za intelektualno lastnino.

Razstava je uvod v aktivnosti projekta ICYDK preko katerega bomo mlade izobraževali na področju intelektualne lastnine.