Mednarodni muzejski dan

Mednarodni muzejski dan

V petek, 18. maja 2018, vas v okviru Mednarodnega muzejskega dne vabimo na dogodek, ki je namenjen predstavitvi dveh evropskih projektov, v katera je vključen Tehniški muzej Slovenije. K sodelovanju smo povabili umetnika Gašperja Torkarja, da v okviru projektov Sounds of Changes/Zvoki sprememb in ICYDK: Če slučajno še ne veš, posnete zvoke uporabi, interpretira in predstavi v muzejskem okolju.

Foto: osebni arhiv Gašperja Torkarja

Gašper Torkar je umetnik, ki deluje na področjih zvoka in poezije. Leta 2013 je pri LUD Literatura izdal svoj pesniški prvenec Podaljšano bivanje, 2017 pa svojo prvo glasbeno izdajo Dreams of Others pri založbi Kamizdat. Glasbo pod svojim imenom ustvarja za različne kontekste, od klubskih do gledaliških do intermedijskih.

Foto: Matjaž Rušt

Gašper Torkar o intelektualni lastnini:

»Intelektualna lastnina je v informacijski dobi hitrega pretoka informacij tudi na področju glasbe večplasten pojem. Internet, kjer poteka večina njenega dometa, je tako lahko področje razlastitve skozi piratsko presnemavanje, kot tudi opolnomočenje posameznikov in manjših glasbenih založb, ki jim internet nudi orodja in platforme za avtonomno poslovanje, ki zaobide mnoge tradicionalne »vratarje« in posrednike. V mnogih državah nadomeščajo še ne dolgo nazaj vseprisotno piratizacijo glasbe s plačljivimi, a hkrati dostopnimi modeli poslovanja. Ti, vsaj načeloma zagotavljajo, da so avtorji pošteno kompenzirani in da se avtorske pravice na področju glasbe spoštuje. Kljub konstantnemu vmešavanju kapitala, se razvijajo vedno novi in pravičnejši modeli distribucije, ki povezujejo ustvarjalce s svojimi poslušalci in uporabniki.«

Vir: ICOM Slovenija

Na ta dan bo vstop v Tehniški muzej Slovenije za posameznike in družine brezplačen.