Severjeva sušilnica sadja

Severjeva sušilnica sadja

Inženir Martin Sever je bil avtor prvega serijskega kombiniranega vozila v Sloveniji in prvih IMV-jevih prikolic, kakršne so izdelovali v Novem mestu. Ob teh, marsikomu še dobro znanih izdelkih, se je Martin Sever ukvarjal še z marsičem zanimivim s področja tehnike. V 90. letih je razvil je tudi manjšo sušilnico sadja za domačo uporabo, za katero je leta 1995 na Celjskem sejmu od Gospodarskega vestnika in Zveze inovatorjev Slovenije prejel priznanje za najbolj ekološki izdelek leta.

Večja sušilnica

Sadovnjak pri Severjevih je tradicionalno dobro obrodil. Vedno pa je bil prisoten problem shranjevanja sadja za čez zimo. Da bi kakovostno rešil ta problem, je zasnoval serijo sušilnic za sadje. Pri elektro instalaciji mu je pomagal prijatelj, el. inženir Ivan Lazar, lesene dele pa je izdeloval mizar. Ekološko shranjevanje sadja, zelenjave in zelišč je inž. Severja tudi sicer zanimalo, saj so živila shranjena na tak način ohranjala še največ hranilnih snovi in organoleptičnih lastnosti.

Sušilnica je imela znotraj lesene rešetaste police

Za sušenje posameznih vrst sadja, zelenjave in začimb je pripravil tudi ustrezna navodila in recepture. Izdelek, ki mu je dal ime Suša, je tudi avtorsko zaščitil. Izdelovali so ga doma v dveh velikostih. Izdelek je šel dobro v promet, na Celjskem sejmu pa je leta 1995 od Gospodarskega vestnika in Zveze inovatorjev Slovenije za sušilnico prejel tudi priznanje za najbolj ekološki izdelek leta. Pripravljal je že tudi promocijsko gradivo za izvoz v angleško in rusko govoreče dežele, a je širitev trga kasneje opustil in avtorske pravice prodal.

Prikaz delovanja sušilnice

Razstavo o inženirju Martinu Severju si v Tehniškem muzeju Slovenije lahko ogledate do 3. decembra 2018.

Manjša sušilnica

ENG:

The Sever family’s orchard traditionally cropped heavily. To find a solution for the successful preservation of fruit during the winter months, Martin Sever designed a series of fruit dehydrators which enabled ecological storage of food, vegetables and herbs. To this end he also prepared instructions for its use and also recipes. The product was called “Suša” (Drought) and was awarded by Gospodarski vestnik and the Inventors’ Association of Slovenia at Celje Fair in 1995 acknowledgement for being the most ecological product of the year.

 

Avtor prispevka: mag. Boris Brovinsky, Tehniški muzej Slovenije

Foto: arhiv družine Sever