DRUŽINSKO PODJETJE A. J. KOGOJ

DRUŽINSKO PODJETJE A. J. KOGOJ

V Mirnu pri Novi Gorici se je leta 1982 v garaži začela zgodba o uspehu podjetja, ki se je sprva imenovalo Elektromehanika Kogoj. Njegov ustanovitelj je Jože Kogoj, ki ga je že v otroštvu vodila želja po spoznavanju vsega novega.

Splet okoliščin ga je na njegovi poslovni poti pripeljal v svet telekomunikacij, kjer je prav na področju razvijanja prenapetostnih zaščit našel tržno nišo.

Varovalna telekomunikacijska letvica je postala vodilni proizvod podjetja Elektromehanika Kogoj. Uspešno so jo tržili in prodajali najprej v Sloveniji, Srbiji, Bolgariji in nato še v ostalih delih Jugoslavije.

Varovalno telekomunikacijsko letvico so na Hrvaškem in v Srbiji kasneje neuspešno kopirali. 
Leta 1987 se je v obratovalnici zaposlila tudi Jožetova žena Andrejina. Podjetje sta leta 1990 formalno prelevila v A. J. Kogoj d. o. o. ter znamko zaščitila

Čeprav je bila proizvodnja telekomunikacijske opreme kot visokotehnološke panoge vezana na multinacionalke, se je vedno našel prostor tudi za nove in manjše proizvajalce. Največje prednosti podjetja so bile inovativnost, prodornost in sposobnost za uskladitev ponudbe s potrebami na izbranem trgu. S tem je podjetje doseglo status vodilnega proizvajalca prenapetostnih zaščit in opreme za telekomunikacijska omrežja na področju nekdanje Jugoslavije.

Izum vtičnice električne varovalne enote telekomunikacijske linije, ki rešuje problem, kako izvesti montažo niza vtičnic na podlago ročno in hitro brez kakršnega koli orodja, je podjetje A.J. Kogoj zaščitilo kot patent. 
Eden najpomembnejših proizvodov podjetja A. J. Kogoj je bil prenapetostni zaščitni element, ki je bil zaščiten kot model. 
Mavčni odlitek prenapetostnega zaščitnega elementa A.J. Kogoj.

Leta 2008 so se odločili za zaprtje podjetja. Eden glavnih globalnih vzrokov je bil prihod optike in mobilne telefonije, saj na teh omrežjih ni prenapetostnih udarov. Drugi vzrok je bilo zmanjšanje povpraševanja na trgih nekdanje Jugoslavije.

Prava vizija in filozofija upravljanja podjetja ter razvoj inovativnih produktov, ki lahko v današnjem času predstavljajo navdih mladim podjetnikom, so Jožetu in Andrejini Kogoj prinesli nagrado za podjetnika leta 1992 in nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke.

Več o podjetju, njegovih začetkih in strelah pa lahko do 25. novembra 2018 izveste tudi v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu.

Avtor prispevka: Ajda Kozjek
Foto: Luka Štepec