Niko Kralj

Niko Kralj

Na današnji dan se je rodil Niko Kralj, slovenski arhitekt, univerzitetni profesor in industrijski oblikovalec. Njegovi izdelki nas vede ali nevede obdajajo v našem vsakdanjem življenju, bodisi smo jih videli v pisarnah, bodisi v čakalnicah ali kar doma. Mnoge njegovo ime spomni na tovarno stolov Kamnik. Zanjo je leta 1952 izdelal stol Rex, pri katerem je navdih črpal iz samega lesa.

Foto: Osebni arhiv Nika Kralja

Štiri leta kasneje je v želji po racionalizaciji prostora ustvaril sklopljiv R56, kjer je patentiral tudi sistem sklapljanja. Stol Rex je Kralj izboljševal štiri leta in izdelal več kot 16 različic. Izdelali so jih več kot dva milijona. Sklopljiv Rex R56 je od začetka leta 2018 tudi del stalne zbirke muzeja MoMA v New York-u.

Foto: Jaka Blasutto, Tehniški muzej Slovenije

Kralj je izumljal in izboljševal na najrazličnejših področjih, predvsem pri konstruiranju in racionalizaciji v proizvodnji. Industrijsko oblikovanje in inovatorsko delo je videl kot neločljiva partnerja, pri njem sta bili invencija in inovativna rešitev vedno del procesa pri nastajanju novega izdelka. Kljub zaščiti svojih izdelkov, je predvsem stol Rex doživel še veliko ponarejenih izvedb.

 

Pripravila: Ana Katarina Ziherl, višja kustodinja