130 let Teslovih patentov

130 let Teslovih patentov

Nikola Tesla je človek s kar 300 patenti. Mnogi so s področja izmeničnega toka. Za razliko od enosmernega toka, katerega velika pomanjkljivost so izgube pri prenosu od elektrarne do uporabnika, je prednost izmeničnega toka v tem, da ga je s pomočjo transformatorja možno enostavno pretvarjati v višje napetosti ter nazaj. To je pomembno predvsem zato, ker so izgube pri prenosu pri višjih napetostih precej manjše, kar omogoča učinkovitejši prenos na daljavo. Za prenos elektrike na velike razdalje je koristno, da ima čim večjo napetost, zato je gospodarno čim bolj zvišati napetost toka in s tem zmanjšati njegovo jakost. Za široko uporabo izmeničnega toka, ki to omogoča, je najbolj zaslužen prav Nikola Tesla.

Foto: Wikimedia Commons

Tesli je izum motorja na izmenični tok, s katerim se je leta 1884 proslavil v Parizu, omogočil selitev v Ameriko. Tam se je zaposlil v podjetju Thomasa Alve Edisona, s katerim sta se zaradi različnih strokovnih pogledov kasneje razšla. Edison je bil namreč velik zagovornik uporabe enosmernega toka. Tesla je bil razrešen dolžnosti in na koncu ostal brez prihodkov.

Patent električnega motorja na izmenični tok (Nikola Tesla: Lectures, patents, articles, Beograd: Nikola Tesla Museum, 1956)

V naslednjih letih je bil zaposlen kot delavec, v letu 1888 pa je prijavil devet glavnih patentov o svojem večfaznem sistemu z ustreznim motorjem, generatorji in transformatorji. Uspel je izdelati prvi elektromotor na izmenični tok brez ščetk. Sredi maja 1888 je pred Ameriškim inštitutom elektroinženirjev (danes IEEE) izvedel predavanje z naslovom “Novi sistem motorjev in transformatorjev izmeničnega toka”. Po tem dogodku je svet izvedel za njegove izume.

Istega leta je razvil načela Teslovega transformatorja. George Westinghouse je odkupil vse njegove patente v zvezi z novim elektromotorjem in sklenil z njim ugodno pogodbo za sodelovanje v laboratorijih tovarne Westinghouse Electric Corporation v Pittsburghu. Na podlagi tega sodelovanja so zgradili prvo hidroelektrarno na ameriški Niagari.

Patent za prenos električne energije (Nikola Tesla: Lectures, patents, articles, Beograd: Nikola Tesla Museum, 1956)

Tesla je za omenjene patente prejel lepo vsoto denarja, ki jo je porabil z vlaganji v orjaške poskusne naprave. Znano je, da mu denar ni veliko pomenil, njegov odnos do kraje intelektualne lastnine pa je izrazil takole: »Vseeno mi je, če kradejo moje ideje. Bolj me skrbi to, da nimajo svojih.”

Tesla v laboratoriju v Koloradu, leta 1899 (dokumentacija Muzeja Nikole Tesle, Beograd).

Pripravila: Barbara Rezar Grilc in dr. Orest Jarh, Tehniški muzej Slovenije