100 letnica “Pločevinaste Lizzie”

100 letnica “Pločevinaste Lizzie”

Na današnji dan je bil v tovarni Ford zgrajen prvi model avtomobila T, znan tudi pod imenom Tin Lizzie (Pločevinasta Lizzie). Vozilo so proizvajali skoraj dvajset let, najbolj znano je po svoji široki dostopnosti. Razlog zanjo so bile relativno nizke cene vozil, ki jih je omogočil nov, inovativni način dela po sistemu tekočega traku. Vozilo je bilo zelo priljubljeno predvsem med ameriškim srednjim razredom in je veljalo za simbol ameriške modernizacije. Bilo je izredno prodajno uspešno, prodali so jih kar 16,5 milijonov.

Foto: Blaž Zupančič

Henry Ford, industrialec, ustanovitelj tovarne Ford in nosilec 161 ameriških patentov je o vozilu Ford T zapisal naslednje:

»Sestavil bom avtomobil za množice. Dovolj bo velik za družino, toda dovolj majhen, da ga bo lahko upravljal in vzdrževal posameznik. Izdelan bo iz najboljših materialov, s pomočjo najboljših delavcev, po najenostavnejšem načrtu, ki ga lahko predlaga sodobno načrtovanje. Toda na voljo bo tudi po tako nizki ceni, da ne bo nihče, ki zasluži dobro plačo, ne mogel imeti svojega – in z njim v krogu družine uživati blagoslova zadovoljnih uric v čudovitih Božjih kotičkih v naravi.

Vozilo Ford T si lahko ogledate na stalni razstavi Tehniškega muzeja Slovenije z naslovom “Naš drag(!) avto”.