A veš, kaj je plagiat?

A veš, kaj je plagiat?

Plagiat pomeni prevzemanje in objavljanje tujega dela pod svojim imenom ter spada med prepovedana in kazniva dejanja. S plagiatorstvom se srečamo že v času šolanja. Izobraževalne ustanove imajo navadno strogo politiko glede kopiranja tujih del in njihovega razglašanja za svojega. Študentje s kršenjem pravil tvegajo tudi izključitev.

Namig: Če se ti zdi, da je izvirno besedilo tako dobro, da ga lahko uporabiš, ga vstavi med narekovaje, ki bralcu povedo, da je besedilo vzeto iz dela drugega avtorja. Avtorja nato navedeš v sprotni opombi.

Vir: Wikimedia Commons

Pogosto je tudi plagiatorstvo v svetu glasbe. “Kopija se lahko šteje kot poseganje v tujo pravico, tudi če ni popolnoma enaka izvirnemu delu. Kršitev dejansko nastane že, če je kopija v bistvu podobna. O tem navadno presoja sodišče, ki primerja jezik, videz, obliko, zaporedje, zvok itd. obeh, tj. izvirnega dela in dela, obtoženega kršitve.”

Foto: Jaka Blasutto, Tehniški muzej Slovenije

Primer: Nedavno se je zaključil primer obravnavanja plagiatorstva pesmi “A veš“, slovenske pevke Alye, katere avtor, Jan Plestenjak se je spustil v boj za avtorske pravice in izvensodno poravnavo tudi dobil. Refren njegove pesmi je kopirala z Grammyjem nagrajena ameriška skupina Train. Ameriški muzikolog je plagiatorstvo potrdil, o podobnosti se lahko prepričate tudi sami:

 

Vir: UČI se iz preteklosti, ustvarjaj prihodnost. Umetnost in avtorska pravica. – Ljubljana : Urad RS za intelektualno lastnino, Ministrstvo za gospodarstvo, 2011