Z Elanom do zvezd

Z Elanom do zvezd

Družba Elan že nekaj let velja za eno najbolj prepoznavnih blagovnih znamk v Sloveniji. Začetki družbe Elan segajo v leto 1945, ko je Rudi Finžgar z devetimi sorodniki, prijatelji in znanci ustanovil gospodarsko zadrugo Elan, namenjeno izdelavi športnih pripomočkov za različne panoge v dvoranah in na prostem. Čeprav so bili temelj Elanove proizvodnje smuči in telovadno orodje za telovadnice, so bili loparji za badminton njihov prvi veliki mednarodni prodajni uspeh.

Vir: Urad RS za intelektualno lastnino (registracija znamke dne, 21.01.1994)

Elan je opremil večino atletskih, hokejskih in boksarskih klubov, planinskih, gorsko-reševalnih in gasilskih društev, izdelal vrsto pripomočkov za varstvo pri delu in igral za otroke. Med njihovimi izdelki najdemo tudi plovila, sprva iz lesa in kasneje iz umetnih mas, in pester nabor jadralnih letal. Temelj Elanove uspešnosti so bile stalne tehniške in tehnološke inovacije razvojnikov, inženirjev in konstruktorjev. Med leti 1970 in 1980 so zasnovali in izdelali več kot 300 novih strojev ter naprav, ki jih dotlej niso uporabljali v proizvodnji nikjer drugje na svetu.

Vir: www.dlib.si

Elanovo inovativnost v tehnologiji in dizajnu dokazujejo številne prestižne mednarodne nagrade, ki jih podjetje prejema. V zadnjem desetletju je Elan prejel več kot 45 prestižnih mednarodnih nagrad, ob tem pa je kar dvakrat prejel naziv najbolj inovativne blagovne znamke v svetu športa.

 

Vir: www.dlib.si

V Elanu so bili tudi pionirji carving tehnologije. Kljub temu, da zgodovina zareznih smuči sega že 150 let nazaj, sta v podjetju Elan leta 1988, Pavel Škofic in Jure Franko pod mentorstvom Andreja Robiča izrisala smuči SCX z ekstremnejšimi razmerji v širini na različnih delih smuči. Tako so ustvarili zametek carving smuči. Še istega leta je nanje stopil prvi tekmovalec, legendarni Ingemar Stenmark. Žal smuči, ki so kasneje postale prodajni hit, niso pravočasno patentirali.

Vir: Fototeka Tehniškega muzeja Slovenije (eden prvih prototipov smuči SCX)

Če si želite podrobneje spoznati zgodovino podjetja Elan, si v Tehniškem muzeju Nikola Tesla Zagreb, do konca januarja 2019 lahko ogledate razstavo “Z Elanom do zvezd”, ki jo je v sodelovanju s podjetjem Elan pripravil Tehniški muzej Slovenije.

Vir: Fototeka Tehniškega muzeja Slovenije