Google patenti

Google patenti

Google patents je iskalnik, preko katerega lahko iščeš in najdeš patente in patentne prijave. Indeksira več kot 87 milijonov patentov iz več kot 17 patentnih pisarn. Zakaj bi to potreboval/a? Predstavljaj si, da si blizu novemu izumu. V ustvarjalnem procesu lahko preveriš, če je pred teboj nekdo enako stvar že odkril. Lahko pa si le oseba, ki rada raziskuje.

Vir: Google patents

V iskalniku najdeš domače in tuje patente. Med njimi so tudi patenti Franceta Rodeta, Slovenca, ki se je v 60-tih letih 20. stoletja preselil v ZDA. Bil je lastnik ali solastnik 23 različnih patentov, ki jih uporabljajo po vsem svetu.

Vir: Google patents

Rode je bil vodilni izumitelj prvega znanstveno žepnega kalkulatorja HP-35, za računanje aritmetičnih, logaritemskih in kotnih funkcij. Nadomestil je logaritemsko računalo, ki so ga desetletja uporabljali inženirji. Bil je projektni vodja in prvi soizumitelj predprogramiranega kalkulatorja HP-80, zasnovanega za finančne in poslovne izračune.

France Rode s svojim izumom. Vir: Dokumentacija Tehniškega muzeja Slovenije

Njegove patente si lahko pogledate na Google Patents, več o njem pa izveste na razstavi Znanje brez meja, ki je na ogled v Tehniškem muzeju Slovenije.

Foto: Tamino Petelinšek, STA