Patent za električni varilni transformator

Patent za električni varilni transformator

Mogoče še ne veš, da v Tehniškem muzeju Slovenije hranimo tudi prav  posebne eksponate. Eden takšnih  je varilni transformator. Patentiral ga je Jože Furlan (1904-1986), skoraj sosed našega muzeja, saj je bil doma na Verdu pri Vrhniki.  Kot strojni tehnik ni deloval samo na naših tleh in je po našem mnenju po krivici spregledan v slovenski tehniški zgodovini.

Da bi izpopolnil  električno varjenje, je stopil na samostojno inovatorsko pot. V tridesetih letih prejšnjega stoletja je izdelal varilni transformator z obločno, namesto plamensko, tehniko varjenja,  kar je bilo za tiste čase zelo napredno. Leta 1934 je prijavil prvi patent za električni varilni transformator na Upravi za zaščitno industrijske svojine Kraljevine Jugoslavije. Leta 1962 je v Nemčiji prijavil patent za kombinirani varilni transformator, leta 1971 pa se je dunajska tovarna odločila za nakup licence.

Brez njegovih izumov bi si težko zamislili mehanično ali kovaško delavnico.

Pod okriljem korporacije Daihen  še vedno deluje podjetje Varstroj, ki je nastalo na pobudo Zavoda za varjenje RS, Društva za varjenje in Delavnice Furlan.

 

Foto: Veronika Štampfelj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja