Fotografiranje glasbe

Fotografiranje glasbe

Če še ne veste, v Sloveniji živi izumitelj klavirja, ki piše note. Jožko Battestin, ki bo 14. marca dopolnil 101. leto, je dolgoletni pedagog, avtor učbenikov za fiziko, lastnik ducata patentov, grafolog. Že pri osemnajstih je prijavil svoj prvi izum, kasneje pa še štirinajst patentov. To so bile predvsem naprave in pripomočki za pouk fizike in mehanike.

Napisal je več didaktičnih priročnikov in člankov o optiki in mehaniki, s katerimi je mladim približal fiziko. Še pred vojno je vodil gradnjo Inštituta Jožef Stefan in bil njegov tehnični direktor.

Kot nadebuden mladenič  je nekoč na plesu vzkliknil: »Izumil bom klavir, ki bo note pisal!« In res je pri 22 letih zasnoval klavir, prirejen tako, da je improvizirano igranje s pomočjo posebne tehnologije, ki jo je izdelal sam, prenesel na notno črtovje. V klavirju je vgrajen pano dolg 1,2 m. Vsaka tipka ima svojo lučko. Ko pritisnete na tipko, le-ta zagori. Nad temi lučkami je še niz drugih lučk, ki svetijo šibkeje, a gorijo nepretrgoma.  Za ta izum je zasnoval tudi posebno zapleteno in dragoceno fotografsko kamero, v katero se lahko vstavi  10 m filma ali filmsko kaseto. Na ozadju objektiva je pred filmom zareza, ki je vzporedna z lučkami. Če film teče 2 mm na sekundo, se lučke, ki  gorijo nepretrgoma, projecirajo na film in tako puščajo sled. Te ozke sledi potekajo  v razmerju 2:3, tako kot črne tipke na klavirju. Če pritisnete katerokoli tipko na klavirju, se pokaže na določenem polju. Ob pritisku na belo tipko se zariše znak med črnimi progami. Če pa pritisnete črno tipko, se znak zariše na progah. O izumu so poročali tako slovenski (Slovenski narod, Jutro, Slovenec idr.) kot nemški časopisi.

Skica izuma, objavljena v časopisu Slovenski narod, 24. maja 1940

Gospod Jožko je osebno  poznal še enega znanega izumitelja, barona Codellija, s katerim se je med vojno veliko družil.

Pri 91 letih je Jožko Battestin opravil tečaj za športnega pilota in poletel do Bleda in okolice. Več o njegovem pestrem življenju pa si lahko preberete in poslušate na spodnjih povezavah:

https://revijazarja.si/clanek/ljudje/5b682a98eb789/misli-podaljsujejo-zivljenje

http://old.radiostudent.si/article.php?sid=24498#

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja